En vecka kvar till premiär

Genrepet är gjort och nu är det bara en vecka kvar till premiär. IFK Vänersborg gjorde en fin förra säsong även om man tyvärr åkte ut i kvartsfinal mot Västerås. Mångas känsla var att föreningen är på gång. Samtidigt hade det viskats om en ekonomi körd i bott och det oroade såklart. Sen kom beskedet att det faktiskt var så att ekonomin var under all kritik, många miljoner saknades. Känslan att föreningen var på gång byttes mest till frågor om hur fan detta ska sluta? Kraft samlades från alla håll och kanter, detta skulle vi få rätsida på. Det har vi väl fått kan man säga, minuset har ändrats till ett litet plus och laget är minst lika slagkraftigt som förra säsongens lag.
Även om ekonomin är i balans nu så kommer IFK Vänersborg ligga under granskning kommande säsong och licensen för 20/21 är inte i hamn. Vi måste göra ett bra ekonomiskt resultat säsongen som börjat och pågår fram till mars. Den nya styrelsen och vi supportrar måste göra ett jättejobb tillsammans för att vi ska få resultat. Vi supportrar kan inte sitta hemma och klaga på saker, vi måste bidra genom att i första hand gå på matcherna. Sen så finns det mycket annat man kan göra också, bli medlem är en bra sak och för mig känns det faktiskt som en självklarhet. Styrelsen och IFK Vänersborg kommer jobba stenhårt med att skapa något bra för oss alla och det måste vi givetvis svara upp mot genom att göra vad supportrar ska göra, bidra på alla sätt för bandyn, Vänersborg och föreningen IFK Vänersborg. Det är tillsammans man når framgång!


Försäsongen är gjord

IFK Vänersborg är obesegrade på hemmaplan under årets försäsong, inte mött några topplag här förvisso men ändå skönt att ha med sig i ryggen. Cuperna har spelmässigt gått i stora drag bra även om resultaten inte riktigt gått med oss. Med lite flyt och bättre skärpa så hade vi faktiskt kunnat gå långt i både Svenska Cupen och World Cup. Det var små marginaler. Om man tänker tillbaka några år så är detta den bästa försäsongen på länge, IFK ligger längre fram än tidigare. Vad det innebär i serien är svårt att säga och det är mycket som kan spela in längre fram, skador exempelvis. Just en skada har redan påverkat, Simon Blomqvist går med en gipsad arm just nu vilket betyder att IFK i sista träningsmatchen fick möblera om. Lippi på liberon, Olle och Kimmen backar. Viklund ner på vänsterhalv och Lundqvist kvar på högerhalv.
Möblera om i sista stund är givetvis inte optimalt men som tur är så fick vi i alla fall en match innan serien. Simon är en mycket bra libero idag, en spelare som det börjar pratas om nu i bandysverige. Inte helt lätt att ersätta men laget tillsammans kan göra det tror jag. Olle gjorde en mycket bra match igår när IFK spelade 3-3 mot Motala, det var gött att se. Viklund är ju magisk som halv, det vet vi sen tidigare. Tyvärr tappar vi Viklunds offensiv på mitten, han är en av landets bästa poängspelare i den positionen. Lippi som libero kan fungera, han är stor och stark och framförallt rutinerad. Vi får tro på detta och så hoppas vi Simon kryar på sig och kommer tillbaka sugen som fasen.


Fler måste bidra för nästa steg

IFK Vänersborgs placeringar senaste säsongerna är 6, 7, 8, 6, 8 och 7. Stabilt trots att mycket hänt i truppen dessa år. För att laget ska kunna ta nästa steg så måste man i första hand komma över en mental barriär, man måste tro på det hela vägen. Det går inte att känna sig underlägsen mot etablerade lag i toppen som VSK, SAIK och Bajen. Bra steg togs förra säsongen då IFK vann eller tog poäng mot nästan alla topplag. Viktigt för varje spelare i uppbyggnaden av sig själv och också då givetvis viktigt för laget. En annan bit för att ta nästa steg är att fler måste bidra och påverka i sin roll på isen. Det går inte att bara förlita sig på exempelvis Öhrlund eller Viklund, många spelare måste spela på sin högsta nivå fler matcher. Det finns potential på flera håll, jag tror att exempelvis Hjelm är redo att ta större plats och även en spelare som Adam som har så mycket i sig. En annan som redan på försäsongen har påverkat är Jesper Öhrlund, han har kommit in på ett fint sätt och gör skillnad. Nyqvist är en annan som kan påverka mer för att hela lagets slagstyrka ska öka. Kan många runt våra stjärnor lyfta sig och spela större roller så kommer IFK Vänersborg bli farliga i vinter, det tror jag stenhårt på. Inte omöjligt att vi landar någonstans 4-6 i tabellen.


Publiken behöver växa

IFK Vänersborg är kända för att ha en trogen publik som i många år varit högt i publikligan, topp 3 inte ovanligt. Trenden var flera år positiv i arenan, från 13/14 ser snittet ut : 1812, 2082, 2161, 2108 och det är riktigt fina siffror. Sen kom ju satsningen med ryssar och väldigt många spelare både ut och in i laget, seriespelet blev ändå ok men avslutningen inget rolig alls. Den satsningen dog ut och folk tröttnade lite. Snittet sjönk till 1482 och senast 1412. Det trots att laget faktiskt inte tappat så mycket tabellmässigt. Men det målades upp en bild om en flerårig satsning som inte riktigt stämde med verkligheten och det tog hårt på publiken. Men nu tycker jag hoppet borde vara tillbaka hos alla, IFK har ett av seriens absolut mest intressanta lag och dessutom finns enormt sevärda spelare som förtjänar storpublik. Nu är det upp till oss supportrar tillsammans med IFK att åter sluta upp kring laget och se till att snittet vänder uppåt igen som för några år sedan. Det ska vi fixa, publiken är så oerhört viktig för att föreningen och laget ska växa och nå framgång. Vi kan påverka mycket tillsammans!


Ses nästa fredag.
Må gott /Patrik Karlsson

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blått hjärta hålls öppen