Intressant start av årets elitserie

Det känns väl som att man ofta säger att det är jämnare än någonsin utan att riktigt mena det men nu känns det faktiskt som att det är så på riktigt. En förklaring kan vara den ekonomiska biten, att det är lite tuffare för vissa att hålla stora och vassa trupper. Man har helt enkelt tvingats att hålla igen. En annan anledning till den mycket jämna och intressanta starten är att många unga och relativt unga spelare har tagit stora kliv och tar större ansvar än någonsin. Det är lite nya tider nu i bandyn, det är inte samma gamla namn som dominerar och skapar rubriker runt om i elitserielagen och åldern hos rubrikskaparna är betydligt lägre idag än för säg fem år sedan.


Då jag är en riktig bandynörd så försöker jag se det mesta i elitserien, IFK går givetvis först i alla lägen hemma och borta. Men dagarna jag inte ser IFK så försöker jag se de flesta av övriga matcher via Bandyplay och något som slagit mig i år är att vi har väldigt många unga spelare som gör helt otroliga grejer på isen. Unga spelare som bandyn inte riktigt lyckats lyfta fram i rampljuset även om man på senare tid blivit bättre på det. Det är så lätt att hänga kvar vid det gamla och fortsätta lyfta fram exempelvis Hellmyrs, Esplund och Mossberg. Jättebra spelare men just nu är det yngre grabbar som står för showen.


Vår egen Robin Öhrlund är just nu en av seriens bästa spelare, kanske den mest sevärda. Ett geni som gör makalösa saker på isen. Öppnar upp med geniala passningar men står också för enorma individuella soloprestationer. I övriga lag har jag imponerats av spelare som Jimi Heinonen i Sirius, växt enormt och bombar in mål match efter match, leder idag skytteligan på 11 mål, ofta riktiga bomber som levereras. Martin Landström i Västerås, mycket bandygodis från den killen, härlig fart och teknik. Filip Bringe i Åby/Tjureda bär hela laget nu, hämtar boll, kör och bombar in bollar i nättaket. Oskar Wikblad i Edsbyn, explosiv målfarlig bombare även han. Pontus Vilèn i Vetlanda är en annan som bjuder på show, har gjort ett par fantastiska mål nu i början och är en stor anledning till att Vetlanda har fyra raka segrar.


Vill absolut inte dissa alla äldre fantastiskt duktiga spelare men jag tror att många inom bandyn kan hitta nya favoriter om man öppnar ögonen och lyfter blicken lite, det är faktiskt stor show just nu runt om i bandysverige från många unga lirare. Unga lirare som klubbarna, förbund och supportrar måste bli bättre på att lyfta fram. Vi inom bandyn fastnar lite för ofta i det gamla. Det är nya roliga och spännande tider nu.


Bra start av IFK Vänersborg


Helt klart en bra start av IFK, betyg 3 av 5 hittills känner jag. Matchen mot SAIK är underkänd men sen följde man upp den med att spela fantastiskt bra mot Bollnäs, speciellt andra halvlek. Oavgjort borta mot Västerås är en stark poäng men jag tycker insatsen är lite ojämn, bränner många lägen och slarvar periodvis. Givetvis starkt motstånd också som gör det svårt för oss. Siriusmatchen är formidabel även om Sirius inte hade en bra dag, IFK dominerade ifrån start tycker jag och det fanns väl bud på 4-5 mål till utöver lagets nio.


Senaste matchen mot AIK på bortais fick vi med oss en pinne via 4-4. Detta är en riktigt svår bortamatch som jag var livrädd för, trodde inte på poäng faktiskt. Man ska givetvis alltid tro men AIK är ett lag som har 7-8 spelare som har spelat eller spelar i A-VM, dessutom första matchen ute för IFK och en ny arena för i stort sett hela laget. Dimma och taskigt ljus, inget vi är vana vid. Många lag kommer tappa poäng på Bergshamra IP, det kan jag garantera. Om matchen då: Jo, IFK börjar strålande spelmässigt och målmässigt. 2-0 tidigt och det såg oerhört tryggt ut, bra fart och passningsspel. Sen tappar vi efter hand samtidigt som AIK växer mer och mer. 2-0 blir 2-2, rättvist. Sen går IFK upp till 4-2 i andra halvlek men tyvärr släpper vi in två konstiga mål som ger slutresultatet 4-4. Rättvist totalt sett ändå.


Så totalt sett tycker jag IFK börjat bra men det finns mycket mer att plocka ut. Vi behöver vara bra i längre perioder och stundtals tappas det för mycket boll på farliga ställen på isen. Passningsspelet kan förbättras och då tror jag att det kommer generera att vi blir bättre längre perioder. Om man ser till spelare i laget så är det såklart viktigt att Simon kom tillbaka tidigare än beräknat, det betyder mycket. Sen så har ju Robin, Robin och Emil varit viktiga för oss. Det ska dom vara. Kimmo är en annan man kan lyfta fram, ruggigt bra start av honom. Ja det finns fler, Adam exempelvis, stabilt rakt igenom. Jesper nyttig som fasen. Som sagt, många är bra och delaktiga så kan egentligen nämna fler.


Nu väntar Åby/Tjureda borta på onsdag, nytt lag för oss i elitserien och ny inomhusarena. Lite lurig match ändå, Åby/Tjureda växer in i det mer och mer. Vi måste se upp med Filip Bringe som kan göra mål på alla möjliga sätt. Sen har vi derbyt på lördag mellan IFK och Villa. Tuffast möjliga motstånd men ingen omöjlighet för oss, absolut inte. Gäller att tro på det och våga köra på i alla lägen. 19:00 är matchtiden och jag hoppas folk lyfter på rövarna och tar sig till Arena Vänersborg. Vi har ett elitserielag i staden som är värd storpublik.


Ses i arenan /Patrik
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blått hjärta hålls öppen