Elitserien och publiken i Vänersborg

Då har vi kommit tio matcher in i elitserien och vi har precis klivit in i december månad. IFK Vänersborg hade en relativt fin start av serien men nu har det gått lite tyngre. Det började väl egentligen mot Villa där vi förlorade med 1-4, inget konstigt resultat enligt mig men prestationen var väl ingen höjdare. Ska dock inte glömma att i seriesammanhang har Villa bara förlorat mot ett enda lag senaste året, Villa är sjukt starka tyvärr. Sen har det följt ytterligare tre förluster varav den senaste hemma mot Frillesås känns mest jobbig, dels för förlusten men också för publiksiffran. Här var jag på sittsidan och såg vad tomt det var på ståplats, lite oroande men inte superoväntat även om IFK Vänersborg är kända för stabil och trogen publik.


Jag backar lite och återkommer till publiken längre ner. Villa var det ja, 1-4, inte mycket att orda om egentligen. Vi har chanser i början där vi måste få utdelning om vi ska kunna störa Villa. Störa kanske vi gör, det är 1-2 sent i matchen. Villa vann dock säkert. Sen Edsbyn borta, torsk med 2-9 och ett IFK som bjussar på mycket och kändes uppgivna en bit in i matchen. Energifattigt. Just att det såg energifattigt ut gjorde att jag fick en mycket dålig känsla inför Frillesås. Den känslan skulle visa sig stämma. IFK Vänersborg ska givetvis vinna matchen sett till chanser och så men Frillesås var hetare och såg beslutsamma ut. Vi förlorar med 1-3 inför vad jag tror den sämsta publiksiffran i Arena Vänersborg någonsin, 811.


Igår tisdag spelade grabbarna borta mot Hammarby på Zinken, en bortamatch där vi haft oerhört svårt genom åren. Torsk 2-5 i en relativt jämn match. IFK skapar till en början minst lika mycket som Hammarby men när 1-0 till hemmalaget letar sig in så tappar IFK energi direkt och snabbt blir det 3-0. Positivt att IFK inte faller ihop totalt, lyckas hitta in i matchen igen och målmässigt blir resten av matchen jämn och slutar 5-2 till Hammarby. IFK sliter hela vägen och hänger inte med huvudena. På något konstigt sätt känns det som att vi är på väg ur svackan nu, avslutningen av matchen mot Hammarby var positiv.


Tyvärr har IFK fått klara sig utan Robin Lundqvist och Robin Öhrlund ett tag och det har påverkat oss mycket, det är två av våra absolut bästa spelare och viktigaste motorer. Sen så har vi mött bra lag också, det ska man ha i åtanke. Det är Frillesås som känns jobbigast, där ska vi kunna vinna, men det är en jämn serie och det finns inga lätta matcher. Nu får vi hoppas att vi kan vända på detta och bryta trenden redan på torsdag mot Motala.


Orsaker till publiktapp

Att Vänersborg är ett publikfäste i bandysverige det vet alla, vi är ofta topp 3 i publikligan med ett snitt som många är avundsjuka på. Just nu är publiken dock skör och har taggarna lite utåt, energinivån är låg och många blir lätt irriterade. Jag kan förstå det även om jag som supporter aldrig någonsin skulle svika och stanna hemma. Men den publiken som aldrig sviker kanske bara ligger på runt 500 kan jag tro. Övrig publik kräver mer.


IFK Vänersborg har historiskt ofta drabbats av bakslag av olika karaktär. Jag tänker inte gå långt tillbaka i tiden även om det också påverkar, jag ska ta upp några saker senaste åren som har betydelse för minskad publik. Efter en tung sportslig start i arenan så började IFK hitta stabilitet för runt 6-7 år sedan, man klättrade i tabellen och tog plats i slutspel. Det skapade en tro bland publiken på att vi är på väg mot något bra. Vi snittade runt 1800 åskådare år 11-14, då är inte slutspel inräknat. Inga svarta rubriker och sånt som störde. Från säsongen 14/15 klev vi över 2000 i snitt och året efter över 2100, det är fantastiskt bra siffror i bandyn.


Efter säsongen 15/16 tappade vi många spelare men satsade också otroligt stort med ryssarna och många andra. Jag fick frågan hur jag tror intresset kommer påverkas, mitt svar var att det kan bli positivt om det går bra men blir det ett bakslag så får det motsatt effekt. Publiksnittet låg kvar på över 2100 säsongen 16/17 och vi bjöds stundtals på jäkligt fin bandy. Tyvärr kraschade satsningen på slutet av säsongen och bakslaget var ett faktum. Året innan alltså tapp av spelare som Fager, Moisala och Röing, sen på det kommer då en misslyckad satsning med ryssar som flyttar hem och IFK får bygga nytt. Många såg något stort hända vid den satsningen, kanske inte direkt men på 2-3 års sikt men istället får vi börja om. Det är ett hårt slag publikt.


Efter detta tappade vi 27% av publiken rakt av till säsongen 17/18 och hamnade på 1482 vilket är lägst sen 10/11. Detta trots att Ari och grabbarna faktiskt gjorde det väldigt bra sportsligt och tack vara det behöll vi ungefär samma snitt till säsongen 18/19 då vi landade på 1412. Den säsongen avslutade vi med kvartsfinal, en bra kvartsfinal där vi störde Västerås. Det började snackas positivt igen. Men plötsligt kom bakslaget, ekonomin körd i bott och en flera månaders kamp inleds. Folk ställer upp och samlar in pengar och tillsammans med företagen räddar man IFK som förening. Laget behålls intakt men självklart har allt negativt om ekonomi satt sina spår och gjort publiken mer känslig.


Det finns inför seriestart ändå en positivism hos IFK och många supportrar men saker som hänt senaste åren gör publiken skör och känslig. IFK gör en sådär försäsong, går inte vidare ur varken SC eller WC, det hade man behövt göra för att få lite skjuts på det hela. Avslutar dessutom försäsongen med två oavgjorda hemma mot lag som publiken tycker vi ska slå. Sen startar serien hemma mot SAIK och IFK gör en dålig match vilket tyvärr inte lockar publik som tvekar till följande matcher. Då hjälper det inte med ett par jättefina matcher, det behövs bra resultat över tid för att vinna tillbaka publik. Det tog oss flera år i arenan för att komma upp till ett snitt över 2100 och en misslyckad satsning för att tappa 600 åskådare i snitt rakt av.


Nu tog jag upp bara några exempel på orsaker till publiktapp, det finns annat också. Exempelvis lokala profiler, tunga tapp där senaste 4-5 åren. Buddha, Röing, Petter, Fager och några till. Det påverkar också publiken när deras lokala favoriter försvinner. Det ska man inte underskatta.


Nu måste IFK tänka långsiktigt när det gäller publik. Stabil välmående förening är grunden men vi måste också få publiken att tro på sportslig framgång över lite tid. Jag hoppas alla nya som kommit in i IFK Vänersborgs organisation förstår bakgrunden till publiktapp och inte drabbas av någon panik. Intresset finns i Vänersborg, det gäller att bygga förtroende för att få tillbaka folk. IFK gör otroligt bra saker runt matcher nu, har aldrig varit bättre att gå på bandy i Vänersborg än nu. Fortsätt det fina arbetet så kommer publiken vinnas tillbaka. Det är jag säker på!


Nu knyter vi nävarna och krigar hem två poäng imorgon mot Motala.
Ses på läktaren /Patrik KarlssonKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blått hjärta hålls öppen