Nytt år nya möjligheter

Nu är det dags att kort sammanfatta 2019 och se fram emot ett förhoppningsvis roligt 2020. Det gångna året kommer minnas av många som året då det pratades ekonomi mer än vanligt i Vänersborg och runt IFK. Ett jobbigt år där vi inte visste ens om vi till hösten skulle spela elitseriebandy. Men tack vare stort stöd av sponsorer och supportrar så klarades krisen ut och vi är nu inne i en ny elitseriesäsong. Säkerligen påverkas även denna säsong av krisen, det tror jag nog men oavsett så är vi med och krigar på högsta nivå. Det går lite trögt i serien, det ska jag inte försöka prata bort men det finns ändå saker som påverkar hur det har sett ut och det är ju inte nattsvart även om många kanske tycker det.


Våren 2019 pressade vi VSK i kvartsfinal och att vi sen behöll laget byggde upp förväntningar inifrån IFK och även bland oss supportrar. Trots den ekonomiska krisen, den ska man nog ha med i bilden när man följer denna säsong. Truppen är tunn, det är en ekonomisk sak och kanske finns det en liten oro hos spelare att vi ska hamna där igen. Förmodligen inte men man vet inte, det kan påverka. Nog om ekonomi, jag ska fokusera på det sportsliga nu.


Ja, det sportsliga kommer men först lite publik. Det gnälls ofta om just publik, många tycker att vi har dåliga siffror. Ja, det har vi sett till tidigare år, men vi ska aldrig glömma att vi ligger 6:a i publikligan trots 12:a på isen. Vi har snitt på runt 1200, hur många sporter har ett sånt högt snitt om man bortser ifrån Fotboll och Hockey för ett lag som ligger 12:a?? Tänker man lite på det så är det inte dåligt att det kommer 1000 pers. Vi är vana med fler men det är nya tider nu, kravbilden är annorlunda mot tidigare. Dessutom har jag varit inne på detta i en tidigare blogg. En klubb formar ofta sin supporter, många bakslag genom åren har skapat en känslig publik runt IFK och en ganska arg. Det jag vet är att även om många är arga och besvikna så finns intresset där i grunden, annars hade inte känslorna skapats. Stabilitet i föreningen och sportslig framgång så kommer siffrorna vända uppåt igen, tro mig! IFK Vänersborg gör massa bra grejer nu runt matcherna, fortsätt med det så kommer det ge resultat om vi som sagt får lite framgång på isen dessutom.


Tillbaka till det sportsliga. efter förra säsongens spel så har det byggts upp förväntningar och det har väl inte riktigt motsvarats. När vi dessutom åkt på skador, sjukdomar och avstängningar så har inte laget mäktat med att prestera som man vill. Det har skapat en stress, press och osäkerhet. Ilska på läktaren som även det bygger på pressen. Publiken har känslor, det får man räkna med och alla vill i grunden väl. Men jag tror helt klart att spelare påverkas av besvikna supportrar. Allt hänger ihop, många saker påverkar.


Sen så är det ruskigt små marginaler ska sägas, hade IFK vunnit två matcher mot Frillesås så är laget fyra i tabellen. Så otroligt nära är det till fjärdeplatsen. Då tappade vi dessutom en pinne borta mot AIK trots ledning med 4-2, en lyra letade sig in bakom Kimmo, ett otroligt konstigt mål i dimman. Just konstiga mål brukar man släppa in när det är motigt. Samma mot Åby, en boll var uppe i taket och vände två gånger innan den letade sig in i nätet. Sjukt mål men som tur var så löste vi vinsten ändå.


Poängskörden är en sak men det är också prestationerna som spökar lite. Några matcher har allt varit jävligt tama. Man kan förlora på olika sätt. Kanske är det tunn trupp, skador, sjukdomar och avstängningar som påverkat mer än vi tror. Känns ibland som vi på läktarna glömmer att det allt har strulat jäkligt mycket. Exempelvis har dessa spelare missat matcher Öhrlund 4, Koch 2, Simon 3, Olle 2, Lundqvist 6 och Hjelm 4. Att Robin X2 har missat en tredjedel av matcherna är givetvis inte bra för oss.


Låter säkert som att jag letar bortförklaringar nu. Nja, det handlar väl mer om att vi alla kanske måste ha lite mer förståelse till varför det ibland ser ut som det gör. Det har absolut varit för dåligt flera matcher, det kan man inte säga något annat om men i vissa matcher har nog laget absolut påverkats av att vi nästan aldrig kan spela med ordinarie lag.


Som jag ser på läget nu efter 15 av 26 matcher är att vi med vår tolfteplats måste släppa tänket på topp 6, kanske även topp 8. Nu handlar det om att i första hand ta någon placering uppåt. IFK pratar om press i alla intervjuer och spelare pratar om andrum. Släpp allt sånt nu, förväntningarna är lagda åt sidan och nu handlar det om prestation match för match. Skit i alla tankar om tabell NU, ut på isen och hitta er själva igen.


Förhoppningsvis kan vi få ha truppen intakt nu och verkligen spela ihop oss. Oavsett vart vi befinner oss när serien tar slut så är det just då vi ska vara som starkast. Fortsätter vi uppträda stressat och hela tiden prata om press så kommer vi bara bryta ner oss själva och vara svaga på slutet. Nu gäller det att släppa ner axlarna och våga spela ut tillsammans. Sen får vi se.


Redan imorgon fredag är det match, Motala på bortais och förhoppningsvis blir det supporterresa. Sen har vi Hammarby hemma på måndag kl 16:00. Ytterligare bortaresa lördag 11/1 och då mot Villa. Häng inte läpp du supporter häng på och stötta laget istället, hemma som borta. Supportern är en viktig pusselbit!


Ses och hörs! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blått hjärta hålls öppen